Kajakens Utveckling

Kajaken var från början huvudsakligen utvecklad för jakt i arktiska vatten. I början av 1900-talet formulerade Sven Thorell behovet av kajaker för svenska förhållanden. “En sjövärdig kajak för krabba vatten och med tillräcklig volym för långfärdsutrustning inombords. Det är också viktigt att sittbrunnen är anpassad för i och urstigning.” Det var som förbindelselänk mellan öarna i skärgåden han såg kajakens stora möjligheter. Och så föddes den nordiska kajaken. Än i dag känner de flesta kanotister till Sven Thorells klassiska “Åland”.


"Åland" Modellen ovan är gjord av Torsten Åsemyr, Fagerfjäll, Tjörn
”Åland” Modellen ovan är gjord av Torsten Åsemyr, Fagerfjäll, Tjörn


Anker Ankervik anammade Svens intentioner, men tillförde snabbhet och skapade “Anita” , en- och tvåmanskajak. De kom till på 30-talet och är fortfarande i produktion

"Anita" , en- och tvåmanskajak
“Anita” , en- och tvåmanskajak

Ett steg tillbaka mot Svens grundintention tog Ingvar Ankervik med “Lisa” som designades på 70-talet.

"Lisa"
“Lisa”

Yoo-A-Kim” som föddes 1982, kom till för att öppna skärgådarna för “ute-folk” utan kajakutbildning. En kajak som förenar canadensarens stabilitet med kajakens sjövärdighet och som kan paddlas av alla. Ja, även med möjligheter att ta med barnen. Yoo-A-Kim är nu på väg att forma en egen nordisk profil och visar en ny väg mot äventyret. För långa överfarter har den blivit önskekajaken, då den kan klara övernattning. Exempelvis paddlade Sven Gunnar Sjöberg och Kurt Hultgren en Yoo-A-Kim rakt över Östersjön från Oskarshamn till Estland. På vägen döpte de om sin kajak till “Tryggve”.

"Yoo-A-Kim"
“Yoo-A-Kim”

1992 tillkom “Seagull Elite” (Måsen). Den är Ingvar Ankerviks version av den optimala lågfärds-kajaken. Det bästa från den arktiska och nordiska kajaken i symbios med mycket stor erfarenhet av tävlingskajaker. En design lika tidlös som de vatten den skall färdas i. Seagull Elite är Ingvars önskekajak. Men för att tillfredställa marknaden har han också designat Seagull Off-Shore. En systerkajak med betydligt större stabilitet. Seagull Ocean är expeditionsmodellen som tillåter övernattning m.m. Dessa med fler modeller, gör att VKV nu är inne i 2000-talet med sannolikt det starkaste kajakprogram någon enskild tillverkare kan erbjuda. Familjens långa interna “know-how” är unikt.

"Seagull Elite"
“Seagull Elite”

Som något av familjemedlemmar, räknas också ni alla, som färdas i VKV-kajaker. Många synpunkter kommer från er. Synpunkter som vi beaktar. Du är också väkommen i VKV-familjen och givetvis välkommen att dela med Dig av Din erfarenhet. Tillsammans hjälps vi åt att placera Sverige på Världskartan som kajakens Eldorado.

Kontakta Oss

Kontakta Oss

Priser

Se prislista